July 2, 2010

Bästa för mobilitet sen iPhone kom!

För en tid sendan annonserade Apple att den ny uppdateringen till sina iPhones, kallad iOS4 skulle låta applikationer fungera simultant, s.k. multitasking. Detta har tidigare varit en begränsning mestadels med anledning av att den redan låga batteritiden på telefonen som annars skulle sjuka drastiskt.

Denna begränsning har dock sedan lanseringen varit ett hett diskussions ämne, och nu är den äntligen här. När den kom i förra veckan väntade sig många att samtliga appar, plötsligt skulle fungera samtidigt precis på en vanlig dator. Men nya regler för "background-funktion" gör varje applikation måste uppdateras för iOS4 för att fungera. Detta för att inte hela applikationen kan ligga i bakgrunden och köras då batteriet skulle sugas ur direkt.

Tycker detta är fult rimligt och nu har äntligen Spotify fått sin iOS4 version godkänd, och Fantastiskt är nog det ända adjektivet som passar. För att kunna använda iPhonen precis som vanligt med allt det inbär samtidigt som hela Spotify´s musikarkiv ligga tuggandes bakom här helt enkelt den bästa nyheten för mobiliteten på riktigt länge.

Detta sagt så måste jag ge en (liten) känga till Apple som trots sina användartester, inte lyckats helt rätt med "multitaskingen". När man använt en applikation, säg att du kollat till din mail. Du stänger ner applikationen på sedvanligt sätt, genom att trycka på den "enda" knappen. Denna förut "stängav" knapp har nu blivit en "lägg-i-bakgrunden-även-om-appen-inte-används"-knapp. Detta är inget problem i säg men när du använt 10 appar på en kort stund så ligger alla där, i bakgrundsläge. Även om de är i "pausläge" kan detta inte vara bra för batteritiden.

No comments: